Naujienos

Naujienos

2016.09.11

Chemoterapija – vienas iš būdų gydyti išplitusį vėžį

Kiekvienais metais Lietuvoje beveik 3500 Lietuvos vyrų nustatoma prostatos vėžio diagnozė, iš 100 tūkst. vyrų Lietuvoje suserga 200, tuo tarpu ES suserga 174, o pasaulyje – 120. Remiantis Higienos instituto 2015 metų duomenimis, onkologinių ligų mirtingumas vyrų tarpe nuo prostatos vėžio yra antroje vietoje.

Pastarųjų 10–15 metų pasaulio ir Lietuvos tendencija yra tai, kad gydytojai vis daugiau nustato ankstyvosios stadijos prostatos vėžio atvejų. Lietuvoje ankstyvosios vėžio stadijos nustatoma apie 60–70 proc. atvejų. Sėkmingas onkologinių ligų gydymas įskaitant ir prostatos vėžį priklauso nuo ligos stadijos, kuo ankstesnė diagnostika, tuo pacientams galimybė pasveikti yra didesnė.

Šiuo metu Lietuvoje prostatos vėžiu sergantiems pacientams yra prieinama didžioji dalis pažangių gydymo būdų, kurie taikomi išsivysčiusiose Europos sąjungos šalyse, tai: chirurgija, radioterapija, chemoterapija, hormonų terapija, imunoterapija, fotosensibilizuota navikų terapija.

Prostatos vėžiu sergančius ligonius gydo multidisciplininė gydytojų komanda, kuri sprendžia kokį gydymo būdą taikyti pacientui, atsižvelgiant į paciento amžių, ligos stadiją ir agresyvumą, įvertinus visas lydinčias ligas. Didžiajai daliai pacientų atliekamas radikalus operacinis ar spindulinis gydymas, kartu gali būti taikoma ir hormonų terapija, todėl liga gali niekada ir neatsinaujinti.

Tačiau apie 40 proc. pacientų, kurie serga prostatos vėžiu, liga metastazuoja. Tokiu atveju taikoma chemoterapija arba hormonų terapija. Kurį iš šių gydymo būdų pasirinkti taip pat sprendžia multidisciplininė gydytojų komanda, kuomet ypatingai svarbu įvertinti ligos agresyvumą ir metastazių išplitimą, jų lokalizaciją (dažniausiai kauluose, limfiniuose mazguose, plaučiuose ir kitur). Esant agresyviai, metastazavusiai ligos būklei, auksinis gydymo standartas išsivysčiusiose ES šalyse yra chemoterapija.

Tačiau Lietuvoje dažniausiai pacientai gydomi hormoniniai preparatais, o chemoterapinis gydymo būdas yra nustumtas į antrą vietą. Norėtume pažymėti, kad šiuolaikinė pažangi ir nuo 2015 metų prieinama prostatos vėžiui gydyti skirta ir taikoma chemoterapija, nenusileidžia hormonų terapijai. Daugeliui pacientų, kurie turi metastazių tai yra vienintelis efektyvus gyvybę gelbstintis gydymas.

Kodėl Lietuvoje yra susiklosčiusi tokia situacija? Vieną iš priežasčių būtų galima įvardinti, kad gydytojai leidžia pasirinkti pacientams kokį gydymo būdą taikyti. Didžioji dalis pacientų išgirdę vien chemoterapijos taikymą išsigąsta, dėl jos šalutinių reiškinių. Tačiau pacientai rinkdamiesi gydymą turėtų žinoti, kad šiuolaikinės chemoterapijos šalutiniai reiškiniai yra kontroliuojami ir minimalūs, o gydymo sėkmė kai kuriais atvejais yra didesnė.

Sprendimas: Rokas seo