Naujienos

Naujienos

2016.11.02

Draugijos pozicija dėl pakeitimų ankstyvosios diagnostikos programoje

Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos pranešimas

Sergantieji prostatos vėžiu prašo Sveikatos apsaugos ministerijos netaupyti gyvybės sąskaita

Nuo 2017m. sausio 1d. turėtų įsigalioti priešinės liaukos (prostatos) vėžio ankstyvosios diagnostikos programos (toliau Programos) pakeitimai.
Jais numatoma, kad Programoje dalyvaujančių vyrų amžius sumažėtų nuo 50–75m. iki 50–69m, o prostatos specifinio antigeno (PSA) nustatymo dažnis sumažėtų nuo vieno karto per dvejus metus iki: vieno karto per penkerius metus, jei vyrams iki 59m. būtų nustatytas mažesnis ar lygus 1ng/ml PSA kiekis ir vieno karto per penkerius metus, jei vyrams nuo 60m. būtų nustatytas mažesnis ar lygus 2ng/ml PSA kiekis.
Jei būtų nustatytas didesnis PSA kiekis nustatymo dažnis nesikeistų ir liktų vieną kartą per dvejus metus. Draugijos nuomone toks programos pakeitimas lemtų sergamumo vėlyvos stadijos prostatos vėžiu padidėjimą. Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugija ragina Vyriausybę netaupyti lėšų mūsų šalies vyrų sveikatos ir gyvybės sąskaita.


Lietuvoje kasmet 3000–3500 vyrų nustatomi nauji vėžio atvejai, o kiekvienais metais miršta 500-600 vyrų.
Lietuvoje sergamumas prostatos vėžiu sudaro trečdalį visų onkologinių ligų vyrų tarpe ir užima pirmą poziciją ne tik tarp vyrų sergančių onkologinėmis ligomis, bet ir pirmoje vietoje tarp visų onkologinių ligų.
Todėl vykdant programą nenuosekliai – atliekant PSA tyrimus į programos tikslinę grupę neįtraukiant vyresnių nei 70m. vyrų ir kartojant tyrimus tik kas penkerius metus, padidėtų sergamumas uždelstomis šio vėžio stadijomis.
Draugijos manymu, tik laiku diagnozavus prostatos vėžį yra visos galimybės išgyventi, bet to, kaip tik ankstyvoji diagnostika leistų sutaupyti valstybės lėšas, nes pirmųjų stadijų gydymas kainuoja daug pigiau.


Taip pat, norime pabrėžti, kad nuosekliai vykusiai programai nebuvo skirta dėmesio tiek, kiek reikėtų: šeimos gydytojai, ypač rajonuose, nepakankamai informuoja šios programos tikslinei grupei priklausančius vyrus apie galimybę nemokamai atlikti PSA.
Šios ligos mastas yra išskirtinis ir mes sieksime adekvataus dėmesio ne tik ankstyvos diagnostikos efektyviausiam vykdymui, bet ir esminių pokyčių specialistų požiūryje į moderniausių technologijų taikymo prieinamumą gydant Lietuvos vyrus ir sprendžiant, po gydymo, galimų komplikacijų tęstinį gydymą. Iš to kas vyksta dabar tokių pastangų nesimato.
Be to, turi būti ir visuomenės informavimas apie šią programą, tačiau dabar tam nėra skiriama papildomo laiko ar lėšų, o sumažinus Programos apimtis informuoti apie ją būtų dar sunkiau.

Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas
Paulius Rakštys

Sprendimas: Rokas seo