Naujienos

Naujienos

2019.05.24

Naujas neinvazinis prostatos vėžio tyrimas iš šlapimo

Naujas neinvazinis prostatos vėžio tyrimas „SelectMDx“ atskleidžia, kokia tikimybė, kad pacientas serga agresyviu prostatos vėžiu ir parodo, ar iš tiesų tikslinga atlikti prostatos biopsiją.

Jis skirtas vyrams, kuriems įtariama prostatos vėžio diagnozė ir svarstoma, ar skirti prostatos biopsiją.

KĄ ATSKLEIDŽIA?

Vyrams, kuriems atlikus prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimą, įtariama vėžio diagnozė, skiriama biopsija, kai tolimesniems tyrimams invaziniu metodu paimami prostatos ląstelių mėginiai. Tačiau praktika rodo, kad PSA rodiklio padidėjimas daugiau nei 60 proc. atvejų nėra susijęs su prostatos vėžiu. Šio naujojo šlapimo tyrimo rezultatai  padeda išsklaidyti abejones dėl biopsijos. Neretai atlikus šį tyrimą paaiškėja, jog biopsija pacientui nėra reikalinga.

Paėmus paciento šlapimo mėginį  atliekamas laboratorinis tyrimas, išmatuojantis tam tikrų biožymenų kiekį šlapime. Padidėjęs specifinių biožymenų kiekis siejamas su padidėjusia agresyvaus prostatos vėžio tikimybe. Atlikti moksliniai tyrimai įrodo, kad 98 proc. atvejų „SelectMDx“ tyrimas teisingai parodė, jog pacientas neserga agresyviu prostatos vėžiu. O tokiu atveju ir biopsijos atlikti tikrai nereikia.

 

KAIP IŠSITIRTI?

Šis ypatingai tikslus neinvazinis šlapimo tyrimas atliekamas iš karto po gydytojo urologo prostatos apžiūros – digitalinės rektalinės prostatos apčiuopos (DRE). Gydytojas apčiuopia priešinę liauką ir tikrina, ar ji nesukietėjusi, ar nėra mazgelių, paviršiaus iškilimų, nelygumų.

Tuomet paimamas paciento šlapimo mėginys ir atliekamas atvirkštinės transkripcijos polimerazės grandininės reakcijos (RT-PCR) tyrimas, išmatuojantis DLX1 ir HOXC6 biožymenų iRNR kiekį šlapime.

Padidėjęs DLX1 ir HOXC6 iRNR kiekis yra siejamas su padidėjusia agresyvaus prostatos vėžio tikimybe.

 

PLAČIAU APIE TYRIMĄ

Prostatos vėžio agresyvumas nustatomas pagal Glisono (angl. Gleason) sistemos rodiklį – kuo šis rodiklis didesnis, tuo liga agresyvesnė ir didesnė metastazių – vėžio išplitimo tikimybė. Jei Glisono rodiklis yra 6 arba mažiau – naviko ląstelės gerai diferencijuotos, nepiktybinės. Jei Glisono rodiklis yra 7 ir daugiau – vėžys blogai diferencijuotas, agresyvus, auga metastazių rizika.

„SelectMDx“ parodo, kokia tikimybė, kad prostatos naviko Glisono rodiklis bus lygus ar didesnis už 7 (GS≥7), o plotas po kreive (AUD) – 0,87 (95 % pasikliautinis intervalas: 0,85-0,90) – t. y., jog pacientas serga agresyviu prostatos vėžiu.

Tyrimas padeda įvertinti prostatos vėžio riziką ir priimti sprendimą dėl prostatos biopsijos:

  • AUKŠTOS RIZIKOS grupės vyrams prostatos biopsija padeda anksti diagnozuoti ligą.
  • LABAI ŽEMOS RIZIKOS grupės vyrai gali išvengti nebūtinos invazinės biopsijos procedūros.

 

98 % TIKSLI PROGNOZĖ

„SelectMDx“ tyrimo Neigiama Prognostinė Vertė (NPV) – net 98 proc.(*1), tai reiškia, kad remiantis atliktais moksliniais tyrimais, 98 proc. atvejų tyrimas teisingai parodė, jog pacientas neserga agresyviu prostatos vėžiu.

„SelectMDx“ tyrimas taip pat padeda išsklaidyti abejones dėl biopsijos, esant padidėjusiam PSA lygiui. PSA rodiklio padidėjimas daugiau nei 60 % atvejų nėra susijęs su prostatos vėžiu. PSA kiekis kraujyje gali kisti dėl įvairių išorinių faktorių, kaip pvz. gyvenimo būdo, vartojamų vaistų ir kt.

 

TIKSLI PROGNOZĖ JUS APSAUGOS NUO GALIMAI NEREIKALINGOS PROSTATOS BIOPSIJOS

Net 65-75% iš pirmą kartą daromų ir 10-35% iš pakartotinų biopsijų yra neigiamos (*2,*3).

 

KUO PAVOJINGA BIOPSIJA?

Prostatos biopsija yra siejama su skausmu, nerimu ir komplikacijomis(*4,*5).

 

TYRIMAS ĮTRAUKTAS Į EUROPOS UROLOGŲ ASOCIACIJOS (EAU) GAIRES

EAU gairės(*6) rekomenduoja atlikti prostatos vėžio prognostinį šlapimo tyrimą, siekiant išvengti nebūtinų biopsijų.

(*1). Van Neste L et al. Eur Urol 2016;70:740-8.
(*2). Hendriks RJ et al. Prostate Cancer Prostatic Dis 2016;20:12-9;
(*3). Heidenreich A et al. Eur Urol 2008;53:68-80;
(*4). Loeb S et al. Eur Urol 2013;64:876-92;
(*5). Borghesi M et al. Eur Urol 2017;71:353-65;
(*6). 
http://uroweb.org/ guideline/prostate-cancer

Daugiau informacijos: www.genotipas.lt

Sprendimas: Rokas seo