Naujienos

Naujienos

2019.06.17

Europa Uomo generalinė asamblėja

Jungtinės Karalystės Birmingamo mieste birželio 14 – 15 dienomis vyko kasmetinė Europa UOMO konferencija, kurioje dalyvavo ir Lietuvos atstovai. Susirinkimo metu pristatyti organizacijos nuveikti darbai, planuojami projektai. Prie Europa UOMO prisijungė keturios naujos šalys: Latvija, Islandija, Bulgarija ir Armėnija.

Vienas iš pagrindinių Europa UOMO užduočių 2019 metais įvertinti vyrų, kurie serga prostatos vėžiu, gyvenimo kokybę. Tai rengiamasi padaryti pateikus gyvenimo kokybės klausimyną. Klausimynas turėtų būti pateiktas keletu kalbu, tarp jų ir lietuviškai. UOMO prezidentas pabrėžė, kad nacionalinės organizacijos siektų šių trijų tikslų: informacijos skleidimo apie prostatos vėžį, skatinti organizuotą ir atsakingą prostatos vėžio patikros programą, o nustačius vėžį siekti, kad gydymo taktika būtų aptarta multidisciplininėje komandoje.

Konferencijos metu taip pat vyko ir keletas paskaitų apie prostatos vėžio patikros programą ir psichologines vėžio pasekmes.

Profesorė Monique Rooble kalbėjo apie ankstyvą vėžio patikros programą. Ji pabrėžė, kad pirmiausia reikia įvertinti prostatos vėžio riziką ir tik tada spręsti apie prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimo atlikimą.

Psichologė Tania Estapé papasakojo, kad vėžio diagnozė visuomenėje vis dar siejama su stigmatizacija ir vėžiu sergantys asmenys dėl to nenori kalbėti apie šią ligą. Ji pastebėjo, kad dalis prostatos vėžiu sergančių pacientų būna per daug pozityvūs, taip jie bando būti stiprūs artimųjų rate, nors iš tikrųjų jaučia baimę ir nerimą. Prostatos vėžio diagnozė daro įtaką vyrų gyvenimo kokybei: atsiranda neaiškumas dėl ateities planų, kontrolės praradimas, mirties baimė. Todėl dažnai vyrams sergantiems prostatos vėžiu atsiranda depresija ir nerimas. Jie nustoja domėtis dalykais, kurie anksčiau kėlė pasitenkinimą. Kai kurie vyrai slepia prostatos vėžio diagnozę nuo artimųjų ar draugų. PSA tyrimas kelia didelį nerimą, kol nėra aiškus tyrimo atsakymas. Didelį nerimą kelia mintis, kad vėžys gali sugrįžti. Kita dvejones kelianti priežastis yra gydymo metodo pasirinkimas, kadangi vyrams dažnai neaišku ar pasirinko teisingai. Jei vyras pasirenka aktyvaus stebėjimo metodą gali atsirasti jausmas, kad persekioja šešėlis, nes žinai, kad turi vėžį, kuris gali padidėti. Todėl labai svarbu, kad su vyrais dirbtų ne tik gydytojai, bet ir psichologai, kurie gali padėti sumažinti nerimą ir baimę.

Europos prostatos vėžio koalicija arba Europa Uomo sukurta 2003 metais susivienijus 19 Europos Sąjungos šalių prostatos vėžiu sergančių pacientų organizacijoms. Europa Uomo tikslas paremti vyrus ir jų šeimas skatinant visuomenės ir sveikatos apsaugos darbuotojų informavimą apie prostatos vėžį, jo prevenciją ir gydymą. Europa Uomo organizuoja tarptautines konferencijas, skelbia straipsnius žurnaluose. Europa Uomo taip pat remia savo nares nacionalinėse kompanijose. Ši koalicija parėmė ir Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugiją, todėl pavyko įsigyti mobiliąją laboratoriją, kuri vykdama į nuošalesnes Lietuvos vietas surenka kraują PSA tyrimui iš vyrų, kurie dėl įvairių priežasčių negali to atlikti sveikatos priežiūros įstaigose.

Šiuo metu Europa Uomo koalicijai priklauso 28 šalys, tarp jų ir Lietuva, atstovaujama Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos.

Europa Uomo dirba ir siekia pagerinti situaciją šiose srityse: gerinti sergančiųjų prostatos vėžiu vyrų ir jų šeimų gyvenimo kokybę, skleisti įrodymais pagrįsta ir naujausią informaciją apie prostatos vėžį ir jo gydymo metodus, skatinti domėjimąsi prostatos vėžio diagnoze ir prognoze, pabrėžti tinkamos ankstyvos patikros svarbą, pagerinti optimalaus gydymo prieinamumą, užtikrinti paramą gydymo metu ir po jo, skatinti multidisciplininį požiūrį į prostatos vėžį, užtikrinti tinkamą medicininę infrastruktūrą, skatinti geros klinikinės praktikos vystymą, užtikrinti, kad visi vyrai visiškai supranta pasiūlyto gydymo galimybes (tarp jų ir dalyvavimą klinikiniuose tyrimuose ir teisę į antrą nuomonę), skatinti prostatos vėžio tyrimus.

 

Sprendimas: Rokas seo