Naujienos

Naujienos

2023.06.13

Alytaus ligoninėje atidaryta paroda siunčia svarbią žinią: vyrai, pasitikrinkite ir išsaugokite gyvybes

Parodos atidaryme birželio 5 d. dalyvavo Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas, Prostatos vėžiu sergančiųjų tarptautinės organizacijos „Europa UOMO“ valdybos narys Paulius Rakštys, Alytaus apksrities S. Kudirkos ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas, jo pavaduotojas medicinai Dmitrij Kačiurin, gydytojas urologas Marius Astrauskas, kiti administracijos darbuotojai. Koncertavo Alytaus liaudiškos muzikos kapela „Smiltelė“.

„Dar sekmadienį sveikinome savo tėvus, sėdėjome prie bendro stalo, juokavome. Mes visi norime, kad tokie momentai tęstųsi kuo ilgiau. Kodėl gi susitikimų metu neparaginus vyrų nedelsti pasitikrinti dėl prostatos vėžio? Mūsų žodžiai, rūpestis vienas kitu – daug ką reiškia.

Nors Lietuva išties yra pažengusi kovoje su šia klastinga liga, tačiau kasmet dėl jos netenkame apie 500 gyvybių. Skaičiai būtų dar kitokie, jei vyrai ateitų laiku pasitikrinti. Todėl būtina apie tai kalbėtis, priminti, paskatinti pasinaudoti prevencine programa – tam, kad užkirstume kelią ligai, laiku ją pastebėtume. Tad ir ši paroda skatina mus visus atkreipti dėmesį į vyrus,  paraginti juos rūpintis savo sveikata“, - parodos atidarymo metu kalbėjo P. Rakštys.

Minėta fotografijų paroda po Lietuvą keliauja jau ne pirmus metus, yra pabuvojusi didžiuosiuose Lietuvos miestuose, o dabar atkeliavo ir į Dzūkijos sostinę. 

„Džiugu, kad ši paroda atvyko į Alytaus ligoninę. Atsižvelgiant į tai, kokią ji žinią skleidžia, išties svarbu ją pamatyti visiems žmonėms. Paroda bus eksponuojama gerai matomoje vietoje: įėjus pro pagrindinį įėjimą – ligoninės hole. Tikiu, kad ją pamatys daug pacientų ar juos lankyti atvykusių artimųjų, ir neabejoju, kad šios nuotraukos, simboliškai skatinančios pasitikrinti dėl prostatos vėžio, privers susimąstyti bei paragins neatidėlioti“, - kalbėjo Alytaus ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas.

Jis teigė visuomet akcentuojantis kiekvienos prevencinės programos svarbą: ar tai būtų patikra dėl prostatos, krūties, gimdos kaklelio vėžio. „Ne paslaptis, kad moterys savo sveikata rūpinasi labiau, vyrai galbūt kažką nutyli, atidėlioja, tačiau kalbant apie žmogaus sveikatą, yra reikšmingas kiekvieno mūsų indėlis – paties paciento, jo artimųjų, gydytojų. Visi turime susitelkti, tikrintis, jei reikia, vienas kitam priminti apie sveikatos svarbą“, - sakė ligoninės vadovas.

 

Pasak Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidento P. Rakščio, prostatos vėžys ne veltui yra vadinamas vyrų „giltine“. Kalbant apie onkologines ligas, tai yra labiausiai vyriškių gyvybes „šienaujanti“ liga. Kasmet Lietuvoje nustatoma 2500-3000 prostatos vėžio atvejų, mirčių – nemažai. Nors yra galimybė nemokamai pasitikrinti, vyrai to daryti neskuba. Tad labai svarbu, kad toji žinia apie būtinybę ir galimybę laiku išgelbėti gyvybes sklistų iš lūpų į lūpas. 

Dalyvauti priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos programoje (išsitirti dėl prostatos vėžio) gali vyrai nuo 50 iki 69 metų imtinai ir taip pat vyrai nuo 45 metų (jeigu jų tėvai ar broliai sirgo priešinės liaukos – prostatos vėžiu). Nurodytų amžiaus grupių pacientams tyrimas atliekamas nemokamai. Norint išsitirti, pirmiausia reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Tuomet jis išrašys siuntimą kraujo tyrimui atlikti. Jo metu bus nustatyta prostatos specifinio antigeno (PSA) koncentracija kraujyje.

 

„Pagal statistiką tik kas antras pasinaudoja galimybe nemokamai atlikti tyrimą. Mūsų tikslas – kad norinčių padaugėtų. Prostatos vėžį svarbu nustatyti kuo anksčiau. Šiai dienai apie 70 proc. nustatomų ligos atvejų būna pirmos arba antros stadijos, ir tai reiškia, jog yra galimybė pacientams visapusiškai padėti išgyti tiek operaciniu, tiek spinduliniu gydymo būdu. Be to, prostatos vėžys nebūtinai gali būti gydomas – kartais jis yra stebimas. Jeigu paciento amžius yra vyresnis, o vėžys – mažos rizikos, neišplitęs, jį stebint ir nuolat atliekant tyrimus, galima išgyventi eilę metų“, - pasakojo Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės gyytojas urologas M. Astrauskas.

Anot jo, išgyvenamumo tikimybė aukšta, kadangi kalbant apie onkoIogines ligas, prostatos vėžys vystosi pakankamai lėtai, ir jei laiku pasitikrinsime – turime visus šansus pasveikti.

 

Deja, gydytojas praktikoje susiduria ir su nemažai pavėluotų atvejų, kada išgyti šansai būna menki, o ir pats gydymas pereikalauja daug jėgų.

„Kartais vyrai įsivaizduoja, kad tyrimas sukels nemalonius pojūčius, iškart reikės eiti pas urologą ir panašiai. Taip nėra. Tiesiog yra atliekamas kraujo tyrimas ir tik tuomet, jei prireikia, pacientas gali būti nukreipiamas specialisto konsultacijai. Gaila, bet kai kada vyrai skuba tikrintis tik tada, kuomet šeimoje, giminėje susiduriama su netekties atveju“, - teigė M. Astrauskas.

Alytaus ligoninės kolektyvas pasidžiaugė, kad skatinant pacientus tikrintis, didelį darbą atlieka ir šeimos gydytojai, kurie kaskart primena, paskambina. 

„Kartais susimąstome tik po laiko. Bet juk visi žinome – nėra nieko brangiau už sveikatą. Liga gali paliesti kiekvieną. Laimei, tų kovos įrankių yra, tik reikia jais naudotis“, - teigė P. Rakštys. 

Parodos atidarymo metu ligoninės kiemelyje koncertavo kapela „Smiltelė“. Pacientai pasirodymą stebėjo pro ligoninės langus, balkonus. Kapelos nariai taipogi žadėjo muzikuodami žmonėms nepamiršti priminti ir apie galimybę pasitikrinti nuo klastingos ligos.  

Iniciatyvas remia: farmacijos bendrovė IPSEN, nekilnojamojo turto paslaugas teikianti įmonė CAPITAL Alytus.

 

Sprendimas: Rokas seo